Bestetester.no

Stavmikser-10 retter du kan lage hjemme

Dette kan du enkelt lage med en stavmikser

En stavmikser er et allsidig kjøkkenverktøy som kan brukes til å lage en rekke retter med alle typer ingredienser. Hva du kan lage med en stavmikser er nesten ubegrenset, men du trenger en stavmikser med tilbehør for å kunne både hakke, blende, blande og piske.

Vi har sett på hva du kan lage med en stavmikser og funnet frem 10 oppskrifter for å gi deg inspirasjon og tips til gode hverdagsretter.

Supper

En stavmikser kan brukes til å lage jevne og kremete supper direkte i gryten, noe som gjør det hele raskt og enkelt i en ellers så hektisk hverdag. Prøv gjerne supper som tomatsuppe, blomkålsuppe, gresskarsuppe eller brokkolisuppe. Alt du trenger å gjøre er å koke grønnsakene, tilsette krydder og buljong og deretter blende grønnsakene direkte i kjelen.

Hjemmelaget Tomatsuppe

En hjemmelaget tomatsuppe er enkel å lage og smaker fantastisk. Har du god tid kan du bytte ut de hermetiske tomatene med ferske tomater og bake dem i ovnen i ca. 1 time. Bak tomatene sammen med løk, hvitløk og litt krydder. Bland alt med en stavmikser når det er klart. Sil, kok opp, tilsett fløte og smak til med salt og pepper.

Dette trenger du:

  • 1 ss olivenolje
  • 1 løk, hakket
  • 2 hvitløksfedd, hakket
  • 800 g hermetiske tomater
  • 500 ml grønnsaksbuljong
  • 1 ts sukker
  • Salt og pepper etter smak
  • 1 dl kremfløte (valgfritt)
  • Fersk basilikum til pynt

Slik gjør du:

  1. Varm olivenolje i en stor gryte og surr løk og hvitløk til de er myke.
  2. Tilsett hermetiske tomater, grønnsaksbuljong og sukker. Kok opp og la det småkoke i 20 minutter.
  3. Bruk stavmikseren til å blande suppen til en jevn konsistens.
  4. Tilsett kremfløte om ønskelig, og smak til med salt og pepper.
  5. Pynt med fersk basilikum før servering.

Smoothies og Shakes

En stavmikser kommer til å hjelpe deg med å lage deilige smoothies og shakes, perfekt for deg som er mye på farten og som liker å spise sunt. Det er mange måter du kan lage en deilige smoothie på. Du kan blande frukt, grønnsaker, yoghurt eller melk, og eventuelt tilsette proteinpulver for en mer mettende variant.

Bær-Smoothie

En bær smoothie er enkelt å lage og du kan bruke både frosne og friske bær, alt ettersom hva du liker best. Du kan lage en smoothie med juice som væske, men vil du ha en lettere variant kan du også bruke vann.

Dette trenger du:

  • 1 neve valgfrie frosne bær (blåbær, jordbær, bringebær eller en blanding)
  • 1 banan
  • 1 dl yoghurt (vanilje eller naturell)
  • 1/2 dl appelsinjuice (eller annen juice etter smak)
  • 1 ss honning (valgfritt, for sødme)
  • isbiter

Slik gjør du:

  1. Start med å skrelle bananen og del den i biter.
  2. Mål opp de frosne bærene, yoghurten og juicen.
  3. Bland sammen ingrediensene ved å ha de frosne bærene, bananbitene, yoghurten, juicen, honningen (hvis du bruker det), og isbitene i en beholder.
  4. Blend alt sammen til du får en jevn og kremet konsistens. Dette tar vanligvis rundt 1-2 minutter, avhengig av kraften på stavmikseren.
  5. Smak på smoothien og tilsett mer juice eller honning hvis du ønsker en tynnere konsistens eller mer sødme.
  6. Hell smoothien i et glass og server umiddelbart. Du kan pynte med noen friske bær på toppen hvis ønskelig.
  • For ekstra næringsinnhold kan du tilsette en håndfull spinat eller grønnkål. Dette vil gjøre smoothien grønn, men smaken av bærene vil fortsatt dominere.
  • Hvis du ønsker en mer proteinrik smoothie, kan du tilsette en skje proteinpulver eller en håndfull nøtter.
  • Du kan også bruke mandelmelk, kokosmelk eller annen plantemelk i stedet for yoghurt og juice.

Sauser og Dressinger

Lag jevne, delikate sauser og dressinger med stavmikseren. Den vil både kutte og blende ingrediensene slik at du får perfekte sauser og dressinger. Prøv deg gjerne på hjemmelaget majones, Hollandaise saus, pesto, vinaigrette, caesar dressing eller en deilig ranch dressing til salaten.

Hjemmelaget Pesto

Pesto smaker absolutt best hjemmelaget og du lager den enkelt med råvarer som fersk basilikum, parmesanost, olivenolje, sitron og pinjekjerner. Smak den til slik at den blir akkurat slik du liker den best. Du kan bruke pesto til salat, pasta og sandwich, og det smaker herlig.

Dette trenger du:

  • 2 never med hakket ferske basilikumblader
  • 1/2 dl revet parmesanost
  • 1/2 dl ekstra virgin olivenolje
  • pinjekjerner
  • 2 hvitløksfedd
  • salt og pepper etter smak
  • litt sitronsaft for ekstra friskhet- kan sløyfes

Slik gjør du:

  1. Start med å skylle basilikumbladene og tørk dem godt, og skrell hvitløksfeddene.
  2. For ekstra smak, rist pinjekjernene lett i en tørr stekepanne på middels varme til de er gyldenbrune. Dette tar vanligvis rundt 2-3 minutter. Pass på at de ikke brenner seg. Du kan også bruke pinjekjernene direkte i dressingen uten å riste dem.
  3. Bland sammen ingrediensene og ha basilikumbladene, parmesanosten, pinjekjernene og hvitløken i en beholder.
  4. Tilsett olivenolje og kjør stavmikseren på lav hastighet. Tilsett olivenoljen sakte mens du blender, til du får en jevn og kremet konsistens.
  5. Smak til med salt og pepper. Hvis du ønsker, kan du tilsette litt sitronsaft for ekstra friskhet.
  6. Pestoen kan brukes umiddelbart som saus til pasta, topping for brød, eller som smakstilsetning i ulike retter. Lagre pestoen i en lufttett beholder og hell et tynt lag med olivenolje på toppen for å forhindre oksidering. Oppbevar i kjøleskapet i opptil en uke, eller frys ned i isbitformer for lengre oppbevaring.
  • Du kan erstatte pinjekjernene med andre nøtter som valnøtter, mandler eller cashewnøtter for en litt annerledes smak.
  • Hvis du ønsker en melkefri versjon, kan du erstatte parmesanosten med næringsgjær.

Puréer

Purè passer perfekt som tilbehør til ulike retter og du lager det enkelt ved å bake ulike grønnsaker i ovnen eller du kan koke dem. En grønnsakspurè er også perfekt som babymat eller som tilbehør til middagsretter. Du kan lage puré av alt fra poteter og erter til gulrøtter, blomkål og gresskar. Her er det bare fantasien som setter grenser.

Hjemmelaget Gresskarpuré

Gresskar passer til både kylling og svin, men du kan også bruke gresskarpurè til en smakfull halloween drikk om du ønsker det. Purè er enkelt å lage og du kan bruke de fleste spiselige gresskarene. Restene kan oppbevares i en lufttett beholder i kjøleskapet noen dager.

Bruk gresskarpuré i kaker, muffins, og paier, eller tilsett puréen i supper for en kremet konsistens. Du kan også blande gresskarpuré i smoothies for en høstlig smak, eller bruke den som base til pastasaus.

Dette trenger du:

  • 1 medium gresskar
  • 1-2 ss olivenolje
  • Salt

Slik gjør du:

  1. Forvarm ovnen til 175°C.
  2. Vask gresskaret grundig og skjær gresskaret i to og fjern frøene og trådene med en skje. Du kan beholde frøene for å riste dem senere hvis du ønsker det.
  3. Pensle gresskarhalvdelene med olivenolje (valgfritt) og dryss over litt salt hvis ønskelig.
  4. Legg gresskarhalvdelene med kuttsiden ned på en bakeplate dekket med bakepapir.
  5. Stek i ovnen i 45-60 minutter, eller til gresskaret er mørt og du lett kan stikke en gaffel eller kniv gjennom kjøttet.
  6. Ta gresskaret ut av ovnen og la det avkjøles nok til at du kan fint kan ta i det uten å brenne deg.
  7. Skrap ut det myke gresskarkjøttet med en skje og legg det i en beholder.
  8. Kjør stavmikseren til gresskarkjøttet er helt glatt og jevnt. Dette tar vanligvis 1-2 minutter.
  9. Server gresskarpuréen umiddelbart i ulike matretter, som tilbehør, eller oppbevar den i en lufttett beholder i kjøleskapet i opptil en uke. For lengre lagring, kan du fryse gresskarpuréen i porsjonsstørrelser i opptil 3 måneder.
  • Hvis du lager puré for søte oppskrifter, kan du tilsette krydder som kanel, muskatnøtt, ingefær og nellik i puréen.
  • Hvis du har dårlig tid, kan du også koke gresskarbitene til de er møre og deretter purere dem. Steking gir imidlertid en dypere smak.

Desserter

Stavmikseren kan brukes til å lage luftige desserter og kremer som for eksempel sjokolademousse, fruktmousse, vaniljekrem og bløtekake. Skal du bruke stavmikseren til desserter bør du sørge for at du har en stavmikser med det rette tilbehøret, som en ballongvisp.

Sjokolademousse

Alle elsker sjokolade og sjokolademousse kan serveres både til hverdags og fest. Sjokolademousse smaker aller best hvis du gjør moussen så silkemyk som mulig.

Dette trenger du:

  • 200 g mørk sjokolade (70% kakao anbefales)
  • 3 ss smør
  • 3 store egg, separert
  • 1/4 kopp sukker
  • 1 kopp kremfløte
  • 1 ts vaniljeekstrakt
  • En klype salt

Slik gjør du:

  1. Bryt sjokoladen i små biter og smelt den sammen med smøret i en varmebestandig bolle over en kjele med lett kokende vann (vannbad). Rør jevnlig til sjokoladen er helt smeltet og glatt. Alternativt kan du smelte sjokoladen og smøret i mikrobølgeovnen i korte intervaller (20-30 sekunder), rør mellom hver intervall til smeltet.
  2. Skill eggene i to boller, en for eggehviter og en for eggeplommer.
  3. Pisk eggeplommene lett og rør dem forsiktig inn i den smeltede sjokoladen. La blandingen avkjøle litt.
  4. I en ren bolle, pisk eggehvitene med en klype salt til det begynner å skumme. Tilsett sukkeret litt etter litt og fortsett å piske til du får stive topper.
  5. I en annen bolle, pisker du kremfløten til myke topper. Tilsett vaniljeekstrakt og pisk til det er godt blandet.
  6. Bland sammen ved å først røre en tredjedel av de piskede eggehvitene forsiktig inn i sjokoladeblandingen for å gjøre den lettere. Deretter blander du forsiktig inn de resterende eggehvitene i sjokoladen, prøv å bevare så mye luft som mulig.
  7. Fordel sjokolademoussen i serveringsskåler eller glass og dekk til med plastfolie. La moussen kjøle seg ned i kjøleskapet i minst 2 timer, eller til den er fast.
  8. Server sjokolademoussen kald, gjerne pyntet med pisket krem, sjokoladespon, friske bær, eller mynteblader.
  • For ekstra smak, kan du tilsette en skvett konjakk, rom, eller appelsinlikør i sjokoladeblandingen.
  • Pass på at sjokoladeblandingen ikke er for varm når du tilsetter eggene, for å unngå at eggene koagulerer.

Pannekaker og Vaffelrøre

Vafler og pannekaker lager du enkelt med en stavmikseren. Bruk den lenge nok slik at du får en jevn og klumpfri røre. Du kam lage både vaffelrøre og pannekakerøre litt tid i forveien hvis du ønsker det. Sett røren kaldt så har du den klar til du kommer hjem fra jobb eller får gjester.

Klassisk Vaffelrøre

Det finnes mange oppskrifter på vafler og du kan bruke den du liker best. Vi har funnet frem en enkel og smakfull variant som lages raskt. Server gjerne ferske vafler med is eller krem.

Dette trenger du:

  • 4 dl hvetemel
  • 1 dl sukker
  • 1 ts bakepulver
  • 1 ts vaniljesukker
  • 1/2 ts salt
  • 5 dl melk
  • 2 egg
  • 100 g smeltet smør eller margarin
  • (Valgfritt) 1 ts kardemomme for ekstra smak

Slik gjør du:

  1. Smelt smøret og la det avkjøle litt.
  2. Mål opp alle ingrediensene.
  3. I en stor bolle, sikter du inn hvetemel, sukker, bakepulver, vaniljesukker og salt (og kardemomme hvis du bruker det).
  4. I en separat bolle visper du sammen melk og egg til det er godt blandet.
  5. Lag en fordypning i midten av de tørre ingrediensene og hell i melk- og eggblandingen. Visp til røren er jevn og fri for klumper. Tilsett det smeltede smøret og rør til alt er godt blandet.
  6. La røren hvile i ca. 15-30 minutter. Dette gir melet tid til å absorbere væsken og gir bedre tekstur til vaflene.
  7. Forvarm vaffeljernet og smør det lett om nødvendig.
  8. Hell en passende mengde røre i vaffeljernet og stek til vaflene er gyldenbrune og sprø.
  9. Gjenta prosessen til all røren er brukt opp.
  10. Server vaflene varme med ønsket tilbehør som syltetøy, rømme, friske bær, smør og sukker, eller brunost.
  • Hvis du ønsker tykkere vafler, kan du redusere mengden melk noe.
  • For en sunnere variant kan du erstatte noe av hvetemelet med grovt mel eller havregryn.
  • Vaflene kan også fryses og varmes opp igjen i brødristeren.

Dipper

Gode dipper passer til det aller meste og lages enkelt med en stavmikser. Lag en smakfull dipp til grillmaten eller til tacoen på fredag. Du kan lage dipper som både er silkemyke eller med litt store biter, det velger du selv. Prøv gjerne dipper som hummus og guacamole.

Hjemmelaget Hummus

Hummus er kanskje noe av det enkleste du kan lage, men som smaker fortreffelig til både frokost, middag eller til koldtbordet. Server gjerne med godt nybakt brød for en ekstra deilig smaksopplevelse.

Dette trenger du:

  • 1 boks (ca. 400 g) kikerter, drenert og skylt (eller 250 g tørre kikerter kokt til de er møre)
  • 2-3 ss tahini (sesampasta)
  • 2-3 ss sitronsaft (fra fersk sitron)
  • 1-2 hvitløksfedd, hakket
  • 3-4 ss ekstra virgin olivenolje
  • 1/2 ts malt spisskummen
  • Salt etter smak
  • 3-4 ss vann (juster mengden etter ønsket konsistens)
  • (Valgfritt) Paprikapulver og ekstra olivenolje til servering

Slik gjør du:

  1. Hvis du bruker tørre kikerter, legg dem i bløt over natten og kok dem deretter til de er møre. Hvis du bruker hermetiske kikerter, drenér og skyll dem godt.
  2. Ha kikertene, tahini, sitronsaft, hakket hvitløk, spisskummen og litt salt i en beholder og kjør stavmikseren til alt er godt blandet og massen er glatt og fin. .
  3. Tilsett olivenolje i jevn strøm mens du blander massen med stavmikseren. Tilsett vann litt etter litt til du oppnår ønsket konsistens. Hummusen skal være glatt og kremet.
  4. Smak til med mer salt, sitronsaft eller tahini etter behov. Juster konsistensen med litt mer vann hvis nødvendig.
  5. Ha hummusen i en serveringsskål. Lag en liten fordypning i midten og hell litt olivenolje over.
  6. Hummus kan oppbevares i en lufttett beholder i kjøleskapet i opptil en uke.
  • For ekstra smak kan du tilsette andre ingredienser som ristede rødbeter, soltørkede tomater, eller fersk koriander.
  • Hvis du ønsker en ekstra glatt konsistens, kan du fjerne skinnet fra kikertene før du blander dem. Dette er litt tidkrevende, men det gir en svært kremet hummus.

Eggretter

Lag en jevn og luftig eggerøre eller en klassisk omelett med stavmikseren din. Eggerøre og omelett kan serveres både som frokost og som lunsj, og du kan lage det hele på forhånd om du vil det. Du kan også lage eggerøre og omelett for flere dager så sparer du tid de dagene du har det travelt.

Klassisk Omelett

En klassisk omelett kan varieres i det uendelige og er perfekt hvis du har råvarer som er på vei til å gå ut på dato. Server den gjerne med godt brød og litt salat så får du et fullverdig måltid.

Dette trenger du:

  • 3 store egg
  • 2 ss melk eller vann
  • En klype salt
  • En klype pepper
  • 1 ss smør eller olje
  • Fyll etter eget ønske (for eksempel skinke, ost, sopp, paprika, løk, spinat)

Slik gjør du:

  1. Pisk eggene sammen med melk eller vann, salt og pepper i en bolle til det er godt blandet.
  2. Varm smør eller olje i en middels stor stekepanne på middels varme til det smelter og dekker bunnen av pannen.
  3. Hell eggeblandingen i pannen og la det koke uten å røre til kantene begynner å stivne, men midten fortsatt er litt flytende.
  4. Når omeletten begynner å stivne, men fortsatt er litt flytende på toppen, legger du på ønsket fyll på den ene halvdelen av omeletten.
  5. Bruk en stekespade til forsiktig å brette den andre halvdelen over fyllet.
  6. La omeletten steke i ytterligere et minutt eller to, til den er gjennomstekt, men fortsatt myk og saftig inni. Pass på så den ikke blir for brun eller overstekt.
  7. Skyv omeletten forsiktig over på en tallerken og server umiddelbart.
  • Du kan tilsette ulike krydder og urter som gressløk, persille eller timian i eggeblandingen for ekstra smak.
  • Prøv forskjellige fyllkombinasjoner som tomat og basilikum, fetaost og spinat, eller bacon og cheddar.

Iskrem og Sorbet

Lite smaker bedre enn hjemmlaget sorbèt eller iskrem en varm sommerdag, men du kan også lage det ellers i året. Har du bær i hagen kan du for eksempel fryse dem ned og bruke dem til jul sammen med nylaget iskrem. Lag basen til hjemmelaget iskrem eller sorbet ved hjelp av stavmikseren din og gled deg til mange deilige munfuller.

Hjemmelaget Vaniljeiskrem

Alt smaker best hjemmelaget og hjemmelaget vaniljeiskrem lager du enkelt uten iskremmaskin. Server til vafler eller brownie når du har selskap, eller når du lyster på noe søtt. Du kan tilsette ulike smaker og ingredienser i grunnoppskriften for variasjon.

Hjemmelaget iskrem kan oppbevares i fryseren i opptil 2 uker. For å unngå iskrystaller, legg et stykke vokspapir eller plastfolie direkte på overflaten av iskremen før du dekker med lokk.

Dette trenger du:

  • 5 dl kremfløte
  • 2,5 søtet kondensert melk
  • 2 ts vaniljeekstrakt
  • En klype salt

Slik gjør du:

  1. Hell kremfløten i en stor bolle og pisk med en stavmikser til du får stive topper. Dette tar vanligvis 3-5 minutter.
  2. I en annen bolle blander du sammen søtet kondensert melk, vaniljeekstrakt og en klype salt.
  3. Bruk forsiktig en slikkepott til å vende den piskede kremfløten inn i melkeblandingen. Gjør dette forsiktig for å bevare så mye luft som mulig, noe som gir en lett og luftig iskrem.
  4. Overfør blandingen til en frysesikker beholder, og glatt toppen med slikkepotten.
  5. Dekk beholderen med lokk eller plastfolie, og sett den i fryseren i minst 6 timer, helst over natten.
  6. Rør jevnlig i blandingen for å fjerne iskrystaller.
  7. Når iskremen er helt frossen, er den klar til å nytes! Bruk en iskrem-skje for å lage fine kuler og server i skåler eller kjeks.
  • Sjokoladeiskrem: Tilsett 1 dl kakaopulver til melkeblandingen.
  • Jordbæriskrem: Bland inn 1 dl purerte jordbær.
  • Cookies and Cream: Vend inn knuste sjokoladekjeks.
  • Mint Chocolate Chip: Tilsett 1 ts peppermynteekstrakt og 1/2 dl sjokoladeknopper.

Drikke

Du kan lage Cocktails og Mocktails med stavmikseren ved å blande ingrediensene til ulike drikker. En mocktail er en alkoholfri cocktail som kan serveres både i selskap eller når du har lyst på noe godt å drikke uten alkohol. Har du en sterk stavmikser kan du lage cocktail og mocktail med knust is og knuste bær.

Vannmelon Mocktail

Vannmelon er perfekt til en smakfull mocktail en varm sommerdag. Vannmelon smaker ikke kun fantastisk, den er også sunn og propfull av vitaminer. I tillegg er vannmelon nesten fri for kalorier så du kan spise så mye du vil. Bedre blir det ikke.

Dette trenger du:

  • 1 liter vannmelon, skåret i terninger (fjern frøene hvis nødvendig)
  • 2,5 dl kokosnøttvann
  • 2 ss fersk limejuice
  • 1 ss honning eller agavesirup (valgfritt, for sødme)
  • Isbiter
  • Fersk mynte til pynt
  • Skiver av lime og vannmelon til pynt

Slik gjør du:

  1. Ha vannmelonbitene i en beholder og blend med stavmikseren til du får en glatt puré. Hvis vannmelonen er veldig saftig, kan du sile puréen gjennom en finmasket sil for å fjerne noe av væsken, men dette er valgfritt.
  2. I en stor mugge, blander du vannmelonpuré, kokosnøttvann, fersk limejuice og honning (eller agavesirup). Rør godt til honningen er helt oppløst.
  3. Fyll glassene med isbiter.
  4. Hell vannmelonblandingen over isbitene i glassene.
  5. Pynt med ferske mynteblader, en skive lime og en liten bit vannmelon på kanten av glasset.
  • Du kan tilsette litt mineralvann eller klubb soda for en sprudlende effekt.
  • For en ekstra smakfull variant, kan du tilsette noen bær som jordbær eller bringebær i blandingen.
  • For en frossen vannmelon-mocktail, kan du fryse vannmelonbitene før du blender dem, og dermed få en slush-lignende konsistens.

Stavmikseren er et uunnværlig verktøy på kjøkkenet som kan gjøre matlagingen enklere og mer effektiv. Lurer du på hvilken du bør kjøpe kan du ta en kikk her.