Bestetester.no

Best i test støpejernsgryte

Hvilken støpejernsgryte er best i test?

En støpejernsgryte er en fantastisk gryte som er holdbar, allsidig og kan brukes til en rekke retter som langtidskokte retter, bakst og steking. Støpejernsgryter kommer i flere varianter og størrelser og du kan blant annet velge mellom emaljert og ikke-emaljert støpejern. Hva du bør velge avhenger av hvordan du ønsker å bruke gryten. Med riktig stell kan en støpejernsgryte vare i generasjoner og kommer til å være vell verdt investeringen din.

Det er flere ting å tenke på når du skal investere i en støpejernsgryte. Vi har sett på hvilke støpejernsgryter som er best i test slik at det skal bli enklere for deg å velge den gryten som passer best for deg.

Dette bør du se etter når du skal kjøpe støpejernsgryte

  • Anmeldelser: Trustpilot reviews, tester og andre anmeldelser av produktet.
  • Materiale: Velg mellom emaljert og ikke emaljert støpejernsgryte.
  • Størrelse: Velg en størrelse på gryten som passer best til det du pleier å lage.
  • Vekt: Sørg for at støpejernsgryten er enkel å håndtere for deg.
  • Pris: Tenk over hvor mye du vil legge i en støpejernsgryte.

Beste støpejernsgryte tilbud i 2024

Leter du etter en støpejernsgryte og lurer på hvilken som passer deg? Vi har sett på noen av de beste grytene på markedet slik at det skal bli så enkelt som mulig for deg å finne den som passer best for deg og til dine behov.

1. KitchenAid støpejernsgryte– Best i test støpejernsgryte

5 Stjerner
Rask levering
365 dagers åpent kjøp

Drømmer du om den perfekte støpejernsgryten? Da er denne for deg. Den er solid og sterk med et flott design som passer inn på alle kjøkken. Gryten er emaljert og holder godt på varmen. Du kan bruke denne støpejernsgryten til det aller meste, både til å steke og til å koke.

Kitchenaid støpejernsgryte rommer 5,2 liter og kan brukes på alle typer kokeplater, også induksjon. Gryten tåler også å brukes i stekeovn og tåler varme opp til 260 grader. Kitchenaid støpejernsgryte kommer i flere flotte farger og størrelser slik at du er sikret å finne den gryten som passer best for deg.

Flott design
Egnet for alle platetopper, inkludert induksjon
Robust og elegant
Stekeovnssikker opp til 260°C
Finnes i flere fine farger
Holder lenge på varmen
Lite å utsette på denne gryta

2. FINEX klassisk støpejernsgryte – Beste premium støpejernsgryte

Premium støpejernsgryte
Rask levering
365 dagers åpent kjøp

Finex støpejernsgryte har et fantastisk åttekantet design som gjør den ekstra enkel å helle fra. I tillegg har den et lokk som er godt tilpasset slik at både væske og smaker holder seg inne i gryten når matrettene dine koker. Gryten er også utstyrt med doble Speed Cool fjærhåndtak i rustfritt stål som gjør det enkelt å løfte og flytte på gryten.

Finex støpejernsgryte er svært holdbar og kan gå i arv i generasjoner. Den er brent inn med økologisk linfrøolje som gjør den klar til bruk med en gang du får den. Gryten er håndlaget og kommer med tykk bunn som gjør all matlagning til en lek.

Nydelig design
Åttekantet
Slitesterk og robust
Klar til bruk
Brent inn med økologisk linfrøolje
Kommer med tykk bunn
Enkel å helle i fra
Fjærhåndtak i rustfritt stål
Svært kostbar

3. Staub Støpejernsgryte – Beste design støpejernsgryte

5 Stjerner
Rask levering
365 dagers retur

Vil du ha en ekstra flott støpejernsgryte så bør du ta en ekstra kikk på denne gryta fra Staub. Formet som en stor tomat og med alle de gode egenskapene til en støpejernsgryte er denne perfekt for alle som liker det lille ekstra. Støpejernsgryta fra Staub er utstyrt med et patentert lokk som har små pigger på innsiden. Dette designet sørger for at kondensert damp drypper tilbake i kjelen som igjen gjør maten du lager ekstra smakfull og saftig.

Staub støpejernsgryte kan brukes på alle varmekilder, samt i stekeovnen. Perfekt for deg som liker å lage alt fra deilige gryter med langtidskokt kjøtt og til brød. Gryta kan vaskes i oppvaskmaskinen, men det anbefales å vaske den for hånd.

Unikt design
Formet som en stor tomat
Patentert lokk
Gir ekstra saftige retter
Kan brukes i stekeovn
Tåler alle varmekilder
Kan vaskes i oppvaskmaskinen
kostbar

4. Lodge Dobbel Støpejernsgryte – Beste doble støpejernsgryte

4,8 stjerner
365 dagers retur
Rask levering

Med denne støpejernsgryten fra Lodge får du gryte og stekepanne i ett. Lokket til gryte kan nemmelig gjøres om til en praktisk og funksjonell stekepanne! Lodge doble støpejernsgryte og stekepanne fungerer på alle varmekilder, også på åpen flamme og i stekeovn. Gryte og lokk/panne er klar til bruk når du får det.

Som andre støpejernsprodukter fra Lodge Cast Iron må også denne gryta vaskes for hånd og uten oppvaskmiddel. Siden denne støpejernsgryten ikke er emaljer må du huske på å vedlikeholde den ved å smøre den jevnlig med rapsolje.

Gryte og stekepanne i ett
Lokket kan brukes som stekepanne
Kan brukes på alle varmkilder
Lett å holde ren
Kan brukes over åpen flamme
Ferdig brent inn
Uten emalje, må vedlikeholdes

5. Combekk støpejernsgryte- Beste pris støpejernsgryte

5 Stjerner
Rask levering
365 dagers åpent kjøp

Combekk støpejernsgryte er en gryte du kan bruke til det meste og som også har en god pris. Den kan brukes på alle varmekilder, også induksjon og i stekeovn. Gryta er i tillegg laget av 100 % gjenvunnet materiale. Gryta er emaljert og har et robust belegg.

Med Combekk støpejernsgryte får du en romslig gryte til en god pris. Du kan bruke den til det meste av matlagning, både langtidskokt kjøtt, brød og andre deilige retter.

Pent design
Belegg av høy kvalitet
Fungerer på alle varmekilder
Kan brukes til det meste
Emaljert
God varmefordeling
Kunne vært i flere farger

Hva er en støpejernsgryte?

Støpejernsgryte er en kraftig og holdbar gryte laget av støpejern og er kjent for sin evne til å holde og fordele varme jevnt over hele overflaten. Støpejernsgryter er populære på kjøkken over hele verden på grunn av sin allsidighet, holdbarhet og evne til å forbedre smakene i matretter gjennom langsom og jevn matlaging. Disse grytene kan brukes både på komfyren, i ovnen. Noen kan også brukes over over åpen ild.


Egenskaper og fordeler med støpejernsgryte

Støpejern er kjent for å være et materiale som holder på varmen over lang tid. Dette gjør støpejernsgryter ideelle for langtidskoking, bruning, steking og tilberedning av ulike gryteretter. Gryten fordeler varmen jevnt, noe som bidrar til jevnere matlaging uten at maten brenner seg fast i enkelte områder.

En støpejernsgryte av høy kvalitet kan vare i mange tiår, og noen går i arv fra generasjon til generasjon. Med riktig stell kan en støpejernsgryte forbedres over tid, og utvikle en naturlig non-stick overflate gjennom bruk (spesielt hvis den ikke er emaljert).

Støpejernsgryter er utrolig allsidige og kan brukes til mange typer matlaging, som å brune kjøtt, lage gryteretter, bake brød eller tilberede supper og sauser. De tåler høye temperaturer, noe som gjør dem ideelle for både komfyrtoppen og ovnen.

Ikke-emaljerte støpejernsgryter har den ekstra fordelen at de kan tilføre små mengder jern til maten, noe som kan være gunstig. Bruk av støpejernsgryter sørger også for er en naturlig måte å redusere behovet for ekstra fett eller oljer under matlagingen, da overflaten blir mer naturlig non-stick jo mer den brukes.

Mange setter i tillegg pris på den rustikke, solide følelsen som bruk av en støpejernsgryte gir. Det klassiske designet og muligheten til å bruke gryten både på komfyren og i ovnen gjør den til en tidløs favoritt.


    Typer støpejernsgryter

    Det finnes to hovedtyper av støpejernsgryter, ikke-emaljerte og emaljerte.

    Ikke-emaljerte støpejernsgryter

    Disse grytene består av ren støpejern uten ekstra beskyttelsesbelegg. De krever regelmessig vedlikehold og må oljes for å opprettholde en non-stick overflate. Prosessen innebærer å påføre et lag av olje på den rene overflaten og varme gryten slik at oljen polymeriserer, noe som skaper en naturlig non-stick overflate.

    Med riktig stell kan ikke-emaljerte støpejernsgryter utvikle en fantastisk non-stick overflate som også blir bedre over tid. De tåler svært høye temperaturer og kan brukes over åpen ild.

    De krever regelmessig vedlikehold for å forhindre rust og for å opprettholde non-stick egenskapene. I tillegg kan de reagere med sure ingredienser (som tomat og sitron) og gi maten en metallisk smak hvis ikke overflaten er godt nok behandlet.

    Emaljerte støpejernsgryter

    Emaljerte støpejernsgryter har et lag av emalje, som er et beskyttende belegg, på innsiden og utsiden av gryten. Dette gjør dem lettere å vedlikeholde, da de ikke trenger å oljes, samt at de er mer motstandsdyktige mot rust.

    Emaljebelegget gjør at du kan lage sure matvarer uten å bekymre deg for reaksjoner med metallet. De er også enklere å rengjøre og krever ikke samme vedlikehold som ikke-emaljerte gryter.

    Emaljen kan flise av, eller bli skadet over, tid hvis gryten utsettes for kraftige støt eller skraping med metallredskaper. De kan også være dyrere enn ikke-emaljerte støpejernsgryter.


    Hvordan bruke støpejernsgryte

    1. Forvarming: Støpejern varmes sakte opp, så det er viktig å forvarme gryten forsiktig for å unngå å brenne maten. Du kan starte på middels varme og justere etter behov.
    2. Bruk av fett: Selv om støpejernsgryter kan utvikle non-stick egenskaper over tid, er det fortsatt viktig å bruke litt fett som olje eller smør når du steker mat, spesielt hvis gryten ikke er behandlet godt nok.
    3. Koke på lav temperatur: Når støpejernsgryten er varmet opp, holder den på varmen svært godt. Dette betyr at du kan redusere varmen for å oppnå langsom og jevn matlaging, noe som er perfekt for gryteretter og råvarer som skal langtidskoke.
    4. Overføring til ovnen: En av de beste egenskapene til støpejernsgryter er at de kan brukes både på komfyren og i ovnen. Dette gjør det enkelt å brune kjøtt på komfyren og deretter overføre gryten direkte til ovnen for langsom steking.

    Vedlikehold av støpejernsgryte

    En støpejernsgryte trenger av og til litt vedlikehold, spesielt hvis den ikke er emaljert. Den kan nemlig ruste hvis den ikke oljes eller tørkes godt.

    For ikke-emaljerte støpejernsgryter

    • Rengjøring: Etter bruk bør gryten vaskes med varmt vann og en myk svamp. Unngå å bruke såpe, da det kan bryte ned overflatebehandlingen. Hvis mat sitter fast, kan du bruke litt grovt salt som et naturlig skrubbemiddel.
    • Tørk grundig: Sørg for at gryten er helt tørr etter vask for å forhindre rust. Du kan også tørke gryten over svak varme på komfyren for å fordampe eventuell gjenværende fuktighet.
    • Behandle gryten regelmessig: Etter rengjøring, påfør et tynt lag olje (som rapsolje eller linfrøolje) på innsiden av gryten og varm den opp til oljen har polymerisert og skapt et beskyttende lag. Dette bør gjøres regelmessig for å opprettholde non-stick overflaten og beskytte mot rust.

    For emaljerte støpejernsgryter

    • Rengjøring: Emaljerte støpejernsgryter er lettere å rengjøre. De kan vaskes med mildt såpevann og en myk svamp. Unngå bruk av metallredskaper som kan skade emaljen.
    • Unngå ekstreme temperaturendringer: For å forhindre at emaljen sprekker, unngå å utsette gryten for plutselige temperaturendringer, som å sette en varm gryte i kaldt vann.

    Hva kan du lage i en støpejernsgryte?

    Støpejernsgryter er utrolig allsidige, og du kan bruke dem til mange typer matlaging. De er perfekte til langtidskokte retter som chili, bolognese, lapskaus, eller coq au vin. Støpejernsgryter er også ideelle for å få en perfekt brunet skorpe på kjøtt som biff, lammeskanker, eller kylling.

    Mange bruker støpejernsgryter til å bake brød, som surdeigsbrød. En støpejernsgrytene har den unike evnen til å holde jevn varme og skape en sprø skorpe. Bruk gjerne støpejernsgryten til å steke mat som pannekaker, poteter, eller egg. På grunn av sin unike evne til å holde på varmen er støpejernsgryten også perfekt til supper, sauser, og koking av kraft.


      Dette bør du tenke på når du skal kjøpe støpejernsgryte

      Når du skal kjøpe en støpejernsgryte, er det flere ting du bør vurdere for å sikre at du velger en gryte som passer til deg. En støpejernsgryte er som regel en langsiktig investering, så det er viktig å finne den rette typen, samt den riktige størrelsen slik at du får mest mulig ut av investeringen din,


      Emaljert eller ikke-emaljert støpejern

      Det første valget du må ta er om du vil ha en emaljert eller ikke-emaljert støpejernsgryte. Begge har sine fordeler og ulemper.

      • Emaljert støpejern:
        • Fordeler: Krever lite vedlikehold og den har ingen behov for oljing, Den ruster ikke, og reagerer ikke med sure matvarer som tomat eller vin. Emaljerte gryter er også enkle å rengjøre, da de ofte kan vaskes med såpe og varmt vann.
        • Ulemper: De kan være dyrere enn ikke-emaljerte gryter, og emaljen kan sprekke eller flise av over tid hvis den håndteres feil. Du bør også unngå å bruke metallredskaper i emaljerte gryter, da dette kan skade emaljebelegget.
      • Ikke-emaljert støpejern:
        • Fordeler: Utvikler en naturlig non-stick overflate over tid ved riktig vedlikehold. De tåler svært høye temperaturer, og kan brukes over åpen ild. Kan vare i generasjoner med riktig vedlikehold.
        • Ulemper: Krever regelmessig vedlikehold for å bevare en non-stick overflate, samt forhindre rust. Den kan også reagere med sure matvarer, som kan gi maten en metallisk smak hvis overflaten ikke er tilstrekkelig krydret.

      Størrelse og kapasitet

      Størrelsen på støpejernsgryten er en annen viktig faktor å vurdere. Størrelsen du velger, avhenger av hvor mange personer du vanligvis lager mat til og hvilke typer retter du ønsker å tilberede.

      • Vanlige størrelser:
        • 3-4 liter: Passer godt for mindre husholdninger (1-2 personer) eller for mindre retter som sauser og tilbehør.
        • 5-6 liter: En allsidig størrelse som passer perfekt for de fleste husholdninger (2-4 personer). Denne størrelsen passer godt for tilberedning av gryteretter, supper og steker.
        • 7 liter eller større: Passer for større husholdninger eller for deg som ofte lager mat til mange gjester. Disse grytene passer også godt til større mengder med gryterett, brød og langtidskokte retter.
      • Hva skal du lage?:
        • Hvis du planlegger å bruke gryten til store porsjoner vil en større gryte være nyttig. For baking av brød eller mindre porsjoner, kan en mindre gryte være tilstrekkelig.

      Vekt

      Støpejern er et tungt materiale, og støpejernsgryter kan være ganske tunge, spesielt når de er fylt med mat. Vurder om du er komfortabel med å håndtere en tung gryte, spesielt hvis du skal løfte den inn og ut av ovnen.

      • Tyngde for jevn varmefordeling: Tyngre gryter holder bedre på varmen og fordeler den jevnere, noe som er passer godt for langsom matlaging og braisering.
      • Lett håndtering: Hvis du har problemer med å håndtere tunge gryter, kan det være lurt å velge en støpejernsgryte som er litt mindre, slik at den er enklere å håndtere, spesielt når den er fylt med mat.

      Form: Rund eller oval

      Støpejernsgryter kommer vanligvis i to hovedformer: rund eller oval.

      • Rund gryte: Den runde formen er mest allsidig og passer godt på komfyren, spesielt på en standard kokeplate. Den er ideell for gryteretter, supper, sauser, og baking.
      • Oval gryte: Ovale gryter er ideelle for steker, kylling eller andre større kjøttstykker som trenger mer plass. De fungerer også bra i ovnen, men kan være mindre praktiske på komfyrtoppen, avhengig av størrelsen på kokeplatene dine.

      Pris og kvalitet

      Støpejernsgryter varierer i pris, og kvaliteten kan også variere. Mer kostbare gryter fra kjente merker som Le Creuset, Staub eller Lodge kan være verdt investeringen på grunn av holdbarheten, den jevne varmefordeling, samt at mange av dem har livstidsgaranti. Rimeligere alternativer kan også være av god kvalitet, men du bør være oppmerksom på om de har jevn emalje, riktig vekt, og kommer med garantier.

      • Premium merker: Disse merkene er kjent for sin høye kvalitet og lange levetid. De har ofte et bredt utvalg av størrelser og farger, og de bruker materialer som tåler høy varme og daglig bruk i mange år.
      • Budsjettalternativer: Det finnes også rimeligere støpejernsgryter som kan gi god verdi for pengene. Selv om de kanskje ikke har samme polerte finish som premiummerkene, kan de likevel være svært funksjonelle, spesielt for deg som ønsker å teste ut støpejern uten å investere for mye.

      Lokk og håndtak

      Lokket og håndtakene er viktige detaljer som påvirker brukervennligheten av gryten.

      • Tungt, godt tilpasset lokk: Et tungt lokk som sitter tett på gryten er viktig for å holde på fuktigheten under matlagingen. Dette hjelper til med å bevare smakene og hindrer at for mye damp slipper ut.
      • Håndtak: Sørg for at gryten har store, robuste håndtak som er enkle å gripe, selv med grytekluter. Dette gjør det enklere å løfte gryten inn og ut av ovnen. Noen gryter har også et stødig håndtak på lokket som gjør det lettere å ta av under matlagingen.

      Kompatibilitet med komfyr og ovn

      De fleste støpejernsgryter er kompatible med alle typer komfyrer, også induksjon, gass, elektrisk, og keramiske kokeplater. Det er viktig å forsikre seg om at gryten du velger fungerer med din type komfyr.

      Støpejernsgryter er trygge å bruke i ovnen, men vær oppmerksom på om lokkene eller håndtakene har plastdeler som kanskje ikke tåler veldig høye temperaturer. De fleste lokk i høy kvalitet har metallhåndtak som tåler høye temperaturer i ovnen.


      Vedlikehold og rengjøring

      Det er viktig å tenke på hvor mye vedlikehold du er villig til å legge inn for å holde støpejernsgryten i god stand. Emaljerte støpejernsgryter er enklere å rengjøre og krever lite vedlikehold. De kan vanligvis vaskes med varmt såpevann og trenger ikke å krydres.

      Ikke-emaljerte støpejernsgryter krever mer vedlikehold, som krydring og regelmessig rengjøring uten bruk av såpe for å opprettholde den naturlige non-stick-overflaten. De kan også trenge ekstra pleie for å unngå rust.

      En god støpejernsgryte vil være et uvurderlig verktøy på kjøkkenet i mange år framover!