Hvilken madrass er best for ryggen?
Noe av det beste du kan gjøre både for helsen og humøret er å sørge for at du har en madrass som passer til ryggen din. Enten du har utfordringer eller ei, så er det viktig å ta vare på ryggen og det starter gjerne med en god madrass. Har du problemer med ryggen er det ekstra viktig at du sørger for å ta vare på den, lite kan føles så plagsomt som en dårlig rygg.
En riktig madrass kan ikke bare forbedre søvnkvaliteten, men også bidra til å redusere ryggsmerter og forhindre fremtidige ryggproblemer. Med det enorme utvalget av madrasser tilgjengelig på markedet, kan det være utfordrende å finne den som er best for ryggen. Her får du en oversikt over hva du bør tenke på når du skal velge madrass.
Kjernen i madrassen
Kjernen i en god madrass har alt å si for evnen til å tilby riktig støtte til ryggraden. Riktig støtte bidrar til å opprettholde ryggradens naturlige krumning mens du sover. Dette betyr at madrassen skal være fast nok til å støtte kroppsvekten uten å synke ned for mye, men også ha tilstrekkelig ettergivelse for å tilpasse seg kroppen. Er madrassen for hard kan det føre til ubehag på kroppens trykkpunkter, mens en myk madrass kan gjøre at kroppen synker for dypt og kan føre til at ryggen blir stiv.
Memory Foam
Memory foam madrasser er kjent for sin trykkavlastende egenskap og evne til å forme seg etter kroppen. Dette kan være særlig gunstig for personer med ryggsmerter, da det bidrar til jevn vektfordeling.
Latex
Latexmadrasser er kjent for sin holdbarhet og fasthet, og gir god støtte og komfort. De er også hypoallergeniske og motstandsdyktige mot midd, noe som kan være et pluss for allergikere.
Hybrid
Hybridmadrasser kombinerer lag av memory foam, latex eller gel med et innerspring-fjærsystem for å tilby en god balanse mellom støtte og komfort. De kan også tilby en løsning for par med forskjellige preferanser.
Madrasstyper
Du får madrasser i ulike varianter og modeller og de kommer med ulike funksjoner som har mye å si for ryggen din. Med en seng som kommer med både overmadrass og hovedmadrass som er tilpasset deg og ryggen din vil du få det beste utgangspuktet for en natt med god søvn og en fornøyd rygg.
Velger du en kontinentalseng får du en madrass som er delt opp i tre lag: overmadrass, springfjærmadrass og rammemadrass. Det midterste laget, springfjærmadrassen utgjør faktisk rundt 70 prosent av sengens totalkomfort og er dermed svært viktig når du skal velge madrass.
Overmadrass
I dag kan du velge mellom ulike overmadrasser. Naturlige madrasser utstyrt med komfortsoner og aktivt kjøletrekk vil sørge for å lede overskuddsvarme vekk fra madrassen for optimal komfort. Du får også overmadrasser med innebygde komfortsoner i både over-og fjærmadrassen. Disse er tilpasset for å avlaste kroppen, samt for å gi god støtte til nakke, rygg, korsrygg og for hoftene.
Vil du virkelig sørge for en madrass som gjør natten til en drøm bør du se på overmadrasser som er designet for maks komfort og støtte ved å ha ulik fasthet på hver side slik at du kan snu madrassen etter hvor mykt eller fast du vil sove. Noen overmadrasser har også en åpen cellestruktur som frigir luftstrøm som gjør at madrassen føles frisk gjennom hele natten.
Du får også tak i klassiske overmadrasser som er laget i 100 % naturalatex, overmadrasser med temperaturregulering og varmeavledende egenskaper, samt overmadrasser som er 100 % organiske.
Springfjærmadrass
En springfjærmadrass med komfortsoner er kanskje noe av det beste du kan gi ryggen din. Den vil avlaste kroppens trykkpunkter slik at du slapper av på alle de stedene som har lett for å gi smerter når du ligger i sengen. Sørger du for at den i tillegg har airflow-teknologi er du helt sikker på at du vil sove godt mens kroppen blir avlastet der du har behov for det.
En fjærmadrass med ulike pocketfjærer er også en god madrass for ryggen. Her kan du få pocketfjærer fordelt på individuelle soner som sørger for beste avlastning for hodet, skuldre, rygg og hofter, samt en hoftesone med 90 % fjærkraft for best mulig støtte for ryggen.
Rammemadrass
På den nedereste delen av en kontinentalseng finner du rammemadrassen, som er hele fundementet til sengen. Uavhengig av hvordan du sover vil denne rammemadrassen ha mye å si for hvor godt du sover. Sørg for en madrass som gir en stabil trykkavlastning med maksimal støtte og komfort hele natten igjennom.
Med pocketfjærer som er delt inn i soner som tilpasser seg slik at du får optimal støtte og avlastning på viktige steder på kroppen som skuldre, nakke, rygg, hofte og korsrygg, kan bidra til en optimal opplevelse.
Du får fjærmadrass i flere ulike fastheter slik at du får den madrassen som passer best for deg. Noen madrasser gir deg også muligheten til å velge individuell fasthet slik at du og partneren din kan ha ulike fasthet på madrassen.
Velger du en ramme med en kombinasjon av Ergonomic og pocketfjærer får du en kombinasjon som gjør at kroppen synker nesten vektløs ned i sengen, samtidig som ryggen holdes rett. Hver fjær beveger seg individuelt til kroppens bevegelser, mens fjærene som ligger rundt holder seg i ro. En bedre følelse skal du lete lenger etter.
Hvordan velge riktig fasthet på madrassen?
Om du bør velge myk eller fast madrass er litt opp til deg selv, men det finnes et par ting du bør tenke på når du skal velge fasthet på madrassen. Slik som både vekt, skader og sovemønster gir deg et par indikasjoner på hvilken madrass som passer best for deg.
Vekt under 70 kg
Myk til middels fasthet: Har du en vekt på 70 kg og under er sannsynligheten stor for at du vil ha best nytte av en madrass med myk til middels fasthet. En myk madrass kan gi tilstrekkelig støtte uten å føles for fast.
Vekt fra 70-90 kg
Middels til fast fasthet: Personer med en vekt på 70 til 90 kan vanligvis sove komfortabelt på en madrass med middels til fast fasthet. Dette gir tilstrekkelig støtte uten å synke for langt ned i madrassen.
Vekt over 90 kg
Fast til ekstra fast fasthet: Personer med en vekt på 90 kg og oppover kan trenge en madrass med fast til ekstra fast fasthet for å få tilstrekkelig støtte. En fastere madrass kan bidra til å opprettholde en mer riktig stilling for ryggraden.
Personlige preferanser
Valget av madrass bør også baseres på individuelle behov og preferanser, som sovestilling, kroppsvekt og eventuelle spesifikke ryggproblemer. For eksempel kan du som sover på siden kreve en mykere madrass for å lindre trykk på hofter og skuldre, mens den som sover på ryggen eller magen kan ha nytte av en fastere madrass for ekstra støtte.
Det finnes ingen universell “beste” madrass for alle, spesielt når det kommer til rygghelse. Det viktigste er å finne en madrass som tilbyr den rette balansen mellom støtte og komfort for dine individuelle behov.
Velge riktig seng
Du får senger i flere ulike varianter og modeller med ulike egenskaper. De mest vanlige sengene er kontinentalseng, regulerbar seng og rammemadrass. Hva du velger avhenger helt av hvilket behov du har. De ulike sengene har ofte samme type madrass hvor du kan velge hardhet på madrassen. I flere tilfeller kan du også velge farge på bena, sengerammen, og om du vil ha sengegavel eller ei. Her får du en kjapp gjennomgang over hva som skiller de ulike sengene, og hva du bør tenke på når du skal velge seng.
Hva er en kontinental seng?
En kontinental seng er en type seng som består av flere lag, vanligvis tre, som sørger for en god natts søvn. Den består av en bunnmadrass, en fjærmadrass og en overmadrass. Bunnmadrassen er den nederste delen av en kontinental seng og er en solid bunnmadrass. Denne madrassen gir en grunnleggende støtte og fungerer som en base for de andre lagene.
Fjærmadrassen ligger i midten, over bunnmadrassen, og inneholder ofte et materiale som gir individuell støtte til kroppen, samtidig som den bidrar til å fordele vekten jevnt og gir optimal sovekomfort.
Øverst på kontinental sengen finner du en overmadrass. Denne madrassen er ofte laget av skum eller latex og gir ekstra komfort. Overmadrassen bidrar til å forme seg etter kroppen og gir støtte der du har behov for det.
En av fordelene med en kontinental seng er at den har et helhetlig design. De forskjellige lagene er designet for å jobbe sammen og gi optimal støtte og komfort. Kontinentalsenger er vanligvis enkle å vedlikeholde. De kan ha avtakbare trekk som kan vaskes, og de forskjellige lagene gjør det lettere å rotere eller snu madrassen for jevn slitasje.
Hva er en regulerbar seng
Med en regulerbar seng kan du heve og senke madrassen der du har behov for det. Denne type seng kan tilpasses sovestillingen slik at du er sikret best mulig søvn. En regulerbar seng har en ramme som tillater justering av hode- og fotenden uavhengig av hverandre. Dette gjøres vanligvis ved hjelp av en fjernkontroll som styrer motorene som hever og senker ulike seksjoner av sengen.
Du får samme gode madrass valg til en regulerbar seng som til en kontinental seng slik at du er sikret de beste mulighetene for å både ligge og sove godt.
Muligheten til å regulere sengen gir muligheten til å finne den mest komfortable posisjonen for søvn, noe som kan bidra til bedre hvile. Det er flere fordeler med en regulerbar seng. Den kan blant annet individuelt tilpasses ved hode- og fotposisjonen, som kan bidra til å lindre trykk på rygg, nakke og hofter. Heving av fotenden kan hjelpe med å forbedre blodsirkulasjonen og redusere hevelse i bena.
Hva er en rammemadrass
En rammemadrass er en populær type madrass som gir solid støtte og komfort for en god natts søvn. Den består av en kjerne av fjærer, eller skum, som er plassert inni en solid ramme.
En rammemadrass består av to hoveddeler: en fjær- eller skumkjerne og en fast ramme rundt kanten. Fjærkjerner kan variere i type og konstruksjon, mens skumkjernealternativer kan være minne-skum (memory foam) eller latex. Rammen er vanligvis laget av tre eller metall og gir stabilitet til madrassen.
En rammemadrass kan også ha lagring under madrassen. Perfekt for deg som har behov for ekstra oppbevaring. Du får madrassen i ulike størrelser og med ulik fasthet på madrassen. Den kommer også med overmadrass.
Hva bør du tenke på når du skal kjøpe ny seng?
Å kjøpe en god seng er en viktig investering for helsen og kroppen, og det er flere ting å vurdere før du tar en beslutning. Alt fra størrelse, type madrass, fasthet, og materialvalg er kun litt av det. Sørg for å gå skikkelig gjennom hvilke behov du har for sengen slik at det blir lettere for deg å finne den perfekte modellen. Les gjerne anmeldelser fra andre kunder for å få innsikt i kvaliteten og ytelsen til sengen du vurderer å kjøpe.
Sengestørrelse
Velg en sengestørrelse som passer til både deg og størrelsen på rommet. Er det bare deg, eller skal partneren også dele sengen? Senger kommer både som enkeltseng, dobbeltseng, queen size eller king size Det finnes også ulike typer madrasser, med fjær, skum, latex og hybridmadrasser. Hver modell har sine egne fordeler og ulemper, så velg en som passer dine preferanser og søvnbehov.
Fasthet på madrassen
Madrassens fasthet er også med på å påvirke søvnkomforten din. Noen foretrekker myke madrasser som former seg etter kroppen, mens andre foretrekker faste madrasser for god støtte. Finn en balanse som passer din kropp og dine behov.
Ramme og understell
Sengens ramme og understell er like viktige som madrassen. Sjekk kvaliteten på materialene og stabiliteten. Noen senger har også oppbevaringsplass under sengen, noe som kan være nyttig for å maksimere plassen. Vurder også høyden på sengerammen, spesielt hvis du har spesielle preferanser eller helsehensyn. For eksempel kan eldre foretrekke en lavere seng for enkel tilgang.
Hvor mye bør sengen koste?
Hvor mye du vil betale for sengen din, avhenger av som er viktig for deg. Du får senger i flere prisklasser, men skal du først investere i en seng bør du velge en du kan ha i lang tid. Sett et realistisk budsjett og vit at prisene på senger varierer avhengig av merke, kvalitet og funksjon.
Når du skal kjøpe seng på nett bør du velge en nettbutikk som tilbyr gratis frakt og gratis prøvetid. Da er du sikret at du får prøve madrassen og sengen og eventuelt bytte om du ikke er fornøyd. Sjekk også garantivilkårene for å sikre at du er dekket hvis det oppstår problemer.
Levering og montering
Sjekk leveringsalternativene til nettbutikken og om sengen kommer ferdig montert eller krever montering. Noen nettbutikker tilbyr også fjerning av den gamle sengen din. Sørg også for at sengen blir levert på døren. Husk at når du kjøper seng på nett er det flere nettbutikker som gir 100 dagers gratis prøveperiode som sørger for at du kan prøve sengen i hele 100 dager og bytte sengen om du ikke er fornøyd! Dette minimerer all risiko ved å kjøpe seng på nett. Her har du alt å vinne og ingenting å tape.