Bestetester.no

10 retter du kan lage med en kjøkkenmaskin

10 retter du kan lage med en kjøkkenmaskin

En kjøkkenmaskin er et svært allsidig verktøy som kan brukes til en rekke oppgaver på kjøkkenet. Du kan lage brød, kaker og deiger, samt piske krem. Noen kjøkkenmaskiner kommer også med ulike tilbehør som gjør at du kan lage pølser, pasta og iskrem. Det finnes en mengde kjøkkenmaskiner å velge mellom, og du kan se noen av de beste modellene i vår best i test kjøkkenmaskin.

Vi har funnet frem noen oppskrifter som du kan bruke når du vil lage noen smakfulle retter ved hjelp av en kjøkkenmaskin. Du kan blant annet bruke en kjøkkenmaskin til å lage pizza, eplekake og pannekaker, samt dressinger, brød, pølser og kjøttboller, og mye annet godt.

1. Pizzadeig

Lite smaker så godt som hjemmelaget pizza og da lager deigen enkelt ved hjelp av eltemuligheten på en kjøkkenmaskin. For ekstra god smak kan du også tilsette urter i deigen om du ønsker det.

Dette trenger du:

  • 500 g hvetemel
  • 1 ts salt
  • 2 ts sukker
  • 1 pakke tørrgjær
  • 3 dl varmt vann
  • 2 ss olivenolje

Slik gjør du:

  1. Bland mel, salt, sukker og tørrgjær i kjøkkenmaskinen.
  2. Tilsett varmt vann og olivenolje.
  3. Kjør kjøkkenmaskinen på lav hastighet til deigen samler seg.
  4. Elt deigen i 5-7 minutter på middels hastighet til den er glatt og elastisk.
  5. La deigen heve i en bolle dekket med plastfolie i ca. 1 time.
  6. Forvarmn ovnen til 225 grader.
  7. Kjevle ut pizzadeigen og stek i fem minutter.
  8. Da deigen ut av ovnen og legg på ost og ønsket fyll.
  9. Stek pizzaen videre til osten er gyllen og bunnen sprø

2. Eplepai

Høsten er høysesong for epler og da passer det perfekt å lage en eplepai. Du kan også lage en eplekake om du vil det. Forskjellen på en eplepai og eplekake er at en pai som regel har et lokk, mens en eplekake har epleskiver i deigen.

Dette trenger du:

  • 250 g hvetemel
  • 150 g smør
  • 2 ss sukker
  • 1 egg
  • 4-5 epler, skrelt og skåret i skiver
  • 2 ss kanel
  • 3 ss sukker

Slik gjør du:

  1. Bland mel, smør og sukker i kjøkkenmaskinen til det ligner grove smuler.
  2. Tilsett egget og bland til en jevn deig. Spar litt av deigen til pailokk.
  3. Press deigen ut i en paiform.
  4. Forstek paien i ca 15 minutter. Fyll formen med erter og stek paien i ovnen.
  5. Bland epleskiver med kanel og sukker, og legg dem i paiskallet.
  6. Ha resten av deigen over paien og lag mønster om du ønsker det.
  7. Stek ved 180°C i ca. 45 minutter.

3. Brød

Hjemmelaget brød smaker nydelig og lager du flere på en gang kan du legge noen i fryseren så har du alltid brød tilgjengelig når du trenger det.

Dette trenger du:

  • 600 g hvetemel
  • 1 pakke tørrgjær
  • 2 ts salt
  • 3 dl varmt vann
  • 2 ss olivenolje

Slik gjør du:

  1. Bland mel, tørrgjær og salt i kjøkkenmaskinen.
  2. Tilsett varmt vann og olivenolje.
  3. Elt deigen i 5-7 minutter til den er glatt og elastisk.
  4. La deigen heve i en bolle dekket med plastfolie i ca. 1 time.
  5. Form deigen til et brød og la det heve i ytterligere 30 minutter.
  6. Stek ved 200°C i 25-30 minutter.
  7. Brødet er klart når det er gyllent og det avgir en hul lyd når du banker på bunnen av brødet.

4. Kjøttboller

Hjemmelagede kjøttboller kan varieres i det uendelige med ulike varianter av krydder. Server til pasta med tomatsaus- gjerne hjemmelaget.

Dette trenger du:

  • 500 g kjøttdeig
  • 1 løk, hakket
  • 2 fedd hvitløk
  • 1 egg
  • 1/2 kopp brødrasp
  • 2 ss melk
  • Salt og pepper etter smak

Slik gjør du:

  1. Ha kjøttdeig, løk, hvitløk, egg, brødrasp og melk i kjøkkenmaskinen.
  2. Kjør til alt er godt blandet.
  3. Form små kjøttboller og stek i en panne med litt olje til de er gjennomstekte.

5. Kanelsnurrer

kjøkkenmaskin

Kanelsnurrer er en favoritt i mange hjem, og det er ikke uten grunn. De er saftige og smaker deilig av smør, sukker og kanel. Kanelsnurrer kan fint fryses ned om du ønsker det.

Dette trenger du:

Deig:

  • 500 g hvetemel
  • 1 pakke tørrgjær (eller 50 g fersk gjær)
  • 100 g sukker
  • 1 ts kardemomme
  • 1/2 ts salt
  • 3 dl melk
  • 75 g smør, romtemperert

Fyll:

  • 100 g smør, romtemperert
  • 100 g sukker
  • 2 ss kanel

Pensling:

  • 1 egg

Pynt:

  • Perlesukker eller melisglasur

Slik gjør du:

  1. Start med å blande sammen hvetemel, tørrgjær, sukker, kardemomme og salt i en stor bolle.
  2. Varm melken til den er lunken (ca. 37°C hvis du bruker fersk gjær, litt varmere for tørrgjær).
  3. Tilsett den lunkne melken i melblandingen og rør godt.
  4. Tilsett det romtempererte smøret i små terninger og kna deigen godt til den er smidig og elastisk. Dette kan ta omtrent 10 minutter for hånd eller 5 minutter med en kjøkkenmaskin.
  5. Dekk til deigen med et rent kjøkkenhåndkle og la den heve på et lunt sted i ca. 1 time, eller til den har doblet seg i størrelse.
  6. Lag fyllet ved å blande sammen smør, sukker og kanel til en jevn masse.
  7. Når deigen er ferdig hevet, kjevle den ut til et rektangel på ca. 30×40 cm.
  8. Smør fyllet jevnt utover deigen.
  9. Rull deigen sammen fra langsiden til en stram rull.
  10. Skjær rullen i ca. 2 cm tykke skiver og legg dem på et bakepapirkledd stekebrett.
  11. La kanelsnurrene etterheve under et kjøkkenhåndkle i ca. 30 minutter.
  12. Forvarm ovnen til 220°C (over- og undervarme).
  13. Pensle kanelsnurrene med sammenvispet egg.
  14. Stek kanelsnurrene midt i ovnen i 10-12 minutter, eller til de er gylne og gjennomstekte.
  15. Avkjøl på rist.
  16. Strø perlesukker over kanelsnurrene rett etter steking, eller lag en melisglasur ved å blande melis med litt vann og drypp over de avkjølte kanelsnurrene.

6. Pasta

Pasta lages enkelt for hånd, men en kjøkkenmaskin med pastatilbehør gjør at du kan lage pasta i ulike varianter. Husk å kjevle pastaen ut til en tynn leiv før du sender den gjennom pastamaskinen til kjøkkenmaskinen.

Dette trenger du:

  • 400 g hvetemel (helst tipo 00)
  • 4 store egg

Slik gjør du:

  1. Lag pastadeigen ved å ha melet på en ren arbeidsflate og lag en stor grop i midten.
  2. Knekk eggene i gropen og visp dem lett sammen med en gaffel.
  3. Begynn å blande melet med eggene, litt etter litt, til det dannes en deig.
  4. Kna deigen godt i ca. 10 minutter til den blir jevn og elastisk. Om deigen føles for tørr, kan du tilsette litt vann. Om den føles for våt, kan du tilsette litt mer mel.
  5. Pakk deigen inn i plastfolie og la den hvile i minst 30 minutter ved romtemperatur.
  6. Del deigen i mindre porsjoner og kjevle hver porsjon tynt ut med en kjevle eller en pastamaskin. Start med den tykkeste innstillingen og jobb deg gradvis til den tynneste.
  7. Skjær pastaen i ønsket form (f.eks. tagliatelle, fettuccine eller lasagneplater).
  8. Kok opp en stor kjele med godt saltet vann.
  9. Tilsett pastaen og kok i 2-3 minutter, eller til den er al dente. Fersk pasta koker mye raskere enn tørket pasta.
  10. Server pastaen med din favorittsaus, som for eksempel tomatsaus, pesto, eller bare litt olivenolje og parmesan.

7. Pavlova

Pavlova er en populær dessert som er kjent for sin sprø ytre og myke, marshmallow-aktige indre og serveres ofte i selskaper som bursdager, konfirmasjoner og bryllup.

Dette trenger du:

Marengsbunn:

  • 4 store eggehviter (romtempererte)
  • 250 g sukker
  • 1 ts hvitvinseddik
  • 1 ts maisenna
  • 1 ts vaniljeekstrakt

Topping:

  • 3 dl kremfløte
  • Friske bær (f.eks. jordbær, bringebær, blåbær, kiwi, pasjonsfrukt)

Fremgangsmåte:

  1. Forvarm ovnen til 150°C. Legg bakepapir på et stekebrett og tegn en sirkel på ca. 20 cm i diameter som rettesnor.
  2. Visp eggehvitene på middels hastighet til de danner myke topper.
  3. Tilsett sukkeret litt etter litt, og visp til marengsen er blank og stiv. Dette kan ta 7-10 minutter.
  4. Sikt inn maisennaen og vend forsiktig inn hvitvinseddik og vaniljeekstrakt.
  5. Fordel marengsen innenfor sirkelen på bakepapiret. Lag en liten fordypning i midten for å ha plass til fyllet senere.
  6. Sett brettet i ovnen og senk temperaturen til 120°C. Stek marengsen i 1 time og 15 minutter.
  7. Slå av ovnen og la marengsen avkjøles helt i ovnen med døren på gløtt.
  8. Visp kremfløten til myke topper. Fordel kremen på marengsbunnen.
  9. Pynt med friske bær og eventuelt andre frukter etter ønske.

8. Hjemmelaget iskrem med vanilje

Hjemmelaget iskrem er en deilig og tilfredsstillende dessert som du enkelt kan lage med en ismaskin som følger med en kjøkkenmaskin.

Dette trenger du:

  • 5 dl kremfløte
  • 2 ½ dl helmelk
  • 150 g sukker
  • 1 vaniljestang eller 2 ts vaniljeekstrakt
  • 5 eggeplommer

Slik gjør du:

  1. Hell kremfløte og melk i en kjele.
  2. Del vaniljestangen på langs og skrap ut frøene. Tilsett både frø og stang i melkeblandingen (hvis du bruker vaniljeekstrakt, tilsetter du det senere).
  3. Varm opp blandingen på middels varme til den begynner å dampe, men ikke koke. Ta kjelen av varmen og la den trekke i 15 minutter.
  4. I en bolle, visp eggeplommene og sukkeret sammen til det blir lyst og luftig.
  5. Fjern vaniljestangen fra melkeblandingen.
  6. Hell forsiktig den varme melkeblandingen over eggeplommene mens du visper konstant for å temperere eggene.
  7. Hell blandingen tilbake i kjelen og varm opp på middels lav varme.
  8. Rør konstant til blandingen tykner og dekker baksiden av en skje (ca. 75°C). Pass på at det ikke koker, da kan eggene koagulere.
  9. Sil blandingen gjennom en finmasket sil for å fjerne eventuelle klumper. Hvis du bruker vaniljeekstrakt, tilsett det nå.
  10. Hell den avkjølte blandingen i ismaskinen og følg produsentens instruksjoner.
  11. Når iskremen har nådd ønsket konsistens, overfør den til en lufttett beholder og frys i minst 2 timer før servering.
  • For variasjon kan du tilsette sjokoladebiter, fruktpuré eller nøtter etter at iskremen er ferdig i ismaskinen, men før den fryses ned.
  • Iskremen kan oppbevares i fryseren i opptil en uke, men smaker best når den er fersk.

9. Crèpes

Crèpes er nesten som pannekaker, men litt tynnere. Du kan lage dem både som frokost og som dessert, og smaker nydelig.

Dette trenger du:

  • 2 ½ dl melk
  • 1 ½ dl vann
  • 4 egg
  • 2 ss smeltet smør
  • 2 dl hvetemel
  • 1 klype salt
  • 1 ss sukker (valgfritt, for søte crêpes)

Slik gjør du:

  1. I en stor bolle, visp sammen melk, vann, egg og smeltet smør.
  2. Sikt inn hvetemel, salt og sukker (hvis du bruker det). Rør til en jevn røre uten klumper.
  3. La røren hvile i minst 30 minutter i kjøleskapet for å la melet absorbere væsken.
  4. Varm en non-stick stekepanne over middels varme og smør lett med litt smør.
  5. Hell en liten øse (ca. 1/4 kopp) røre i pannen og roter pannen slik at røren dekker bunnen jevnt.
  6. Stek til kanten begynner å bli gyllenbrun og crêpen løsner lett fra pannen, ca. 1-2 minutter.
  7. Snu crêpen og stek i ytterligere 1 minutt på den andre siden.
  8. Overfør til en tallerken og gjenta med resten av røren, smør pannen mellom hver crêpe om nødvendig.
  9. Server crêpes med ditt favorittfyll, for eksempel syltetøy, Nutella, friske bær, sukker og sitron, eller bare med smør og sukker.

10. Brownie

Brownie smaker herlig og du kan tilsette hakkede nøtter om du vil. Server gjerne med iskrem eller pisket krem, samt friske bær for ekstra god smak.

Dette trenger du:

  • 150 g smør
  • 200 g mørk sjokolade
  • 4 egg
  • 3 dl sukker
  • 1 ½ dl hvetemel
  • 1 ts bakepulver
  • 2 ts vaniljesukker
  • 1 klype salt

Dette trenger du:

  1. Forvarm ovnen til 175°C. Kle en firkantet form (ca. 20×20 cm) med bakepapir.
  2. Smelt smøret i en kjele på lav varme.
  3. Tilsett sjokoladen og rør til den er helt smeltet og blandingen er jevn. La det avkjøles litt.
  4. I en stor bolle, visp egg og sukker til det blir lyst og luftig.
  5. Tilsett sjokoladeblandingen og rør godt.
  6. Sikt inn hvetemel, bakepulver, vaniljesukker og salt. Rør til alt er godt blandet.
  7. Hell røren i den forberedte formen og jevn ut overflaten.
  8. Stek midt i ovnen i ca. 25-30 minutter. Brownien skal være fast i kantene, men litt myk i midten.
  9. La brownies avkjøles helt i formen før du skjærer den i firkanter.

Lykke til og gled deg til mange deilige måltider.